Koiralähtöisyys arvona

07/02/2025

Kaikilla meillä on arvoja, joiden mukaan toimimme. Yksi valokuvauspalvelujeni arvoista on koiralähtöisyys: kuvauksissa toimiminen koiran mukaan, koiran hyvinvoinnin ja koirayksilön valinnat huomioiden ja mahdollistaen. 

Minulle on erittäin tärkeää, että niin koiralla kuin ohjaajalla on kuvauksissani mukavaa ja helppoa. Mahdollisuus onnistumisen kokemuksiin ja hyvään mieleen. Panostan siihen, että edellä kuvatut kokemukset voisivat olla mahdollisia ja kehitän koko ajan osaamistani koiran elekielen lukemisessa. Toisaalla taas vältän sitä että tilanne aiheuttaisi stressiä, kiihtymystä, ahdistusta tai muita vastaavia ei toivottuja tunnetiloja ja kokemuksia. Joskus se tarkoittaa sitä, että kuvauspaikkaa siirretään tai suunnitelmia muutetaan.

Kuulin aikanaan jonkin verran kommentointia - en sentään usein mutta kuitenkin - että koiralähtöisyys ei ole toteutettavissa kaikkien koirien kanssa tai ettei kuvauksissa voi aina mennä koiran tahtiin. Jokunen oli myös epäillyt, ettei koiralähtöinen lähestymistapa olisi muuta kuin sanahelinää. Mainospuhetta.

En aivan ymmärrä mitä "koiralähtöisyys ei ole toteuttavissa kaikkien koirien kanssa" väitteellä on tarkoitettu. Sen kuitenkin tiedän, että jos kuvaukset eivät jostain syystä suju ilman että koira esimerkiksi stressaantuu, ei minun ole mikään pakko kuvata. En halua aiheuttaa koirille minkäänlaista pahaa oloa, enkä etenkään kuvata sellaista. Pelkäävä tai stressaantunut eläin ei näytä kuvassa hyvältä, puhumattakaan epäeettisyydestä epämiellyttävän kokemuksen aiheuttamisen suhteen.

Valokuvaus ei ole hengenpelastustehtävä. Se on asiakkaan vapaa-ajan luksuspalvelu, mukavuus tai jotain muuta. Elämisen kannalta se ei kuitenkaan ole välttämätön hetki. Valokuvaamista, hienoja tai jopa taiteellisia kuvia ei siis tulisi tehdä koiran tai minkään muunkaan eläimen kustannuksella. Eläin ei voi valita saapuuko se kuvattavaksi. Siksi on ihmisten vastuulla huolehtia, että eläin voi kuvauksissa hyvin ja että kuvaustilanne tuo eläimen päivään ehkä peräti lisäarvoa ja posiitivisen kokemuksen. Kaiken kouluttamisen ja eläimelle tarjotun tehtävän tulisi tähdätä eläimen hyvinvoinnin lisäämiseen.

Keräsin matkan varrelta käytännön esimerkkejä, millaisissa tilanteissa olen muuttanut toimintaani tai esimerkiksi jättänyt kuvaamatta. Käytännön esimerkit ovat sekä asiakas- että kuvapankkikuvauksista, koirista yksilökuvina tai yhdessä ohjaajansa kanssa.

- Koira pelkäsi studiolla heijastinta, emme käyttäneet heijastinta

Teknisesti kuvan laatu ei vastannut sitä mitä piti, mutta koira ilmensi kuvassa rentoa olotilaa. Jälkimmäinen oli itselleni kuvan valaisua tärkeämpi seikka.

Tästä opin myös, että ensi kertaa studiolle tulevia koiria varten asettelen kaikki valot ja heijastimet valmiiksi. Näin valoja tai lisävarusteita ei tarvitse siirrellä enää koiran aikana, jos se on koirasta epäilyttävää.

- Aran tai remmirähjän koiran kuvaukset voidaan sopia hiljaisemmalle alueella ja ajankohdalle.

Minulla on kohtuullisen hyvä teleobjektiivi, jolla voin zoomata kuvattavaan koiraan. Jos koira ei halua, sen ei ole mikään pakko tervehtiä kuvaajaa. Voimme sopia ennalta kuvauspaikat niin, että kuvaan koiran kauempaa. Siten että koira voi olla rento oma itsensä.

Remmirähjän koiran voi kuvata esimerkiksi varhain aamulla, niin ettei koiran tarvitse tavata muita koiria mielellään miltään etäisyydeltä. Useiden käytännön kokemusten pohjalta, viikonloppu aamut hiljaisemmassa taajamassa ovat mahdollistaneet miellyttävät kuvauskokemukset herkästi kiihtyville koirille. Kiireettömän kuvauksen -pakettiin on sisällytettävissä myös koirametsän varaaminen kahdesta vaihtoehdosta.

- Virhearvioiden havainnointi ja suunnitelmien muutos

Joskus suunniteltu lokaatio voikin olla odotettua vilkkaampi tai ympäristössä jokin muu jännittää koiraa. Kuvaukset voidaan keskeyttää ja on keskeytettykin. Minun ei ole mikään pakko kuvata stressaavaa tai pelkäävää koiraa, jos voimme sopia uuden kuvausajan helpompaan miljööseen jossa koira ilmentää rentoa ja rauhallista olotilaa.

Toisinaan olemme suunnitelleet valmiiksi vaikka tiettyjä tehtäviä tai harrastuslajin esittelyä. Aina emme tiedä miksi, mutta joskus koirat eivät pysty keskittymään tai halua tehdä annettuja tehtäviä. Mitään ei ikinä ole pakko tehdä kuvauksissani. En ole pettynyt, vaikka koira ei juuri kuvaushetkellä haluaisikaan istua paikallaan. Jos siitä on mukavampaa nuuhkia ympäristöä, annetaan nuuhkia. Minulla on useimmiten muutama ässä hihassani, joilla koirasta on mahdollista saada potretti nuuskuttelutaukonsa jälkeen.

Jos koirasi on kovin väsynyt helteellä tai inhoaa sadetta, ilmoita minulle, niin voimme siirtää kuvaukset suosiolla otollisempiin olosuhteisiin.

En usko, että juuri kukaan haluaa tahallaan tai tarkoituksella tehdä koiran oloa kuvauksissa epämukavaksi. Luulen että kyseessä on useimmiten välinpitämättömyyden sijaan tietämättömyys. Me olemme ihmisiä ja tulkitsemme eläinten elekieltä meistä itsestä käsin, jolloin meiltä jää herkästi huomaamatta koiran oikea tunnetila käyttäytymisen taustalla. Koira voi ilmentää stressiä, jännitystä tai pelkoa esimerkiksi kääntämällä pään pois, läähättämällä, laittamalla korvat luimuun, lipomalla huuliaan tai sen silmien valkuainen voi näkyä. Vastaavasti rennolla koiralla korvat ovat ennemmin höröllä tai rennot ja suu on kiinni. Nämä vain esimerkkeinä, sillä koiran elekieltä ei voi millään paketoida kahdeksi lauseeksi.

On totta että kaikki tunteet ja epämukavuus ovat osa meidän kaikkien elämää. Se ei kuitenkaan voi olla syy oikeuttaa meitä aiheuttamaan koiralle epämukavuutta tai jopa kärsimystä valokuvaamisen vuoksi. Kuvauksen tulee olla eläimelle mahdollisimman stressitön, mieluusti mielihyvää tuottava kokemus.

Koiran kuvauskokemuksen onnistumista lisäävät tekijät

- kuvauspaikka on koiralle tuttu

- kuvauksissa koiran tekemät tehtävät ovat koiralle tuttuja ja helppoja

- kiireettömyys (kuvaajan on hyvä kiinnittää huomiota etenkin pyytämiinsä toistomääriin tehtävissä)

- koira saa kuvauksissa sopivalla tiheydellä palkkioita

- koiralla on mahdollisuus poistua kuvauksista, esim. lähtemällä pedilleen, autoa kohti tai muutoin etäälle. Jos näyttää siltä, ettei koira syystä tai toisesta tahdo olla tilanteessa, sen ei tarvitse olla kuvattavana. 

Jos sinulla on erityisiä toiveita koirasi huomioimisen suhteen kuvauksissani, kerro niistä valitsemallesi kuvaajalle etukäteen. Mikäli koira on arka, reaktiivinen tai sillä on muuta huomioitavaa, koiraa kuvaavan henkilön on hyvä tietää näistä etukäteen voidakseen mahdollistaa koiralle miellyttävä kuvauskokemus.

Kuvauksissani voit helposti ottaa koulutuksellisen lähestymistavan. Teidän ei tarvitse osata sirkustemppuja kuvia varten, vaan voitte harjoitella kuvaustilannetta. Esimerkiksi jollain korokkeella olemista, kameraan katsomista jne. Studiolla* voimme harjoitella studiolla olemista ja siellä oleviin erilaisiin ärsykkeisiin suhtautumista.

*Käytän vuokrattavaa studiota ainoastaan omiin projekteihin ja koulutehtäviin. Mikäli sinua tai koiraasi voi kysyä malliksi harjoitteluihini, ota yhteyttä info@koiratuulia.fi Kuvausharjoitteluni ovat hyvä tilaisuus harjoitella myös koiran kanssa studiolla olemista.


Kirjallisuutta koirista

Koiran perustarpeet ja hyvinvointi - Sofia Haapanen, Nina Laiho, Aino Patjas

Koirille sallittu - Tiina Kuusisto

Rauhoittavat signaalit - Turid Rugaas


Jos tarvitset koirasi kanssa koulutusapua

Suomen eläintenkouluttajat ry kouluttajalista


Alkuperäinen teksti on julkaistu Koirakuvapankin blogissa 4/2024.